Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2011 17:51 - Полезно да знаете
Автор: evchet0 Категория: Други   
Прочетен: 7427 Коментари: 8 Гласове:
29

Последна промяна: 01.04.2011 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Сред препоръчителните храни при наличие на калциево-оксалатни камъни са изредени зеле и ряпа, обаче в таблицата за богати на оксалати храни, които трябва да се избягват, тези два зеленчука отново присъстват. На друго място зелето е споменато като важен източник на витамини, какъвто безспорно е.
Препоръчва се мляко на първо място в диетата, обаче на друго място е казано че при употреба на "растителна храна и голямо количество млечни продукти урината се алкализира - утаява калциев оксалат монохидрат...". При положение че месото не се препоръчва много, това предполага предимно растителна храна - какво да правя с млякото - да го ям или не? А киселото мляко и другите млечни продукти?
Казва се, че блюдата от зърнени култури са подходящи, обаче в гореспоменатата таблица за богати на оксалати храни в графата "други" фигурира "зърнени храни". Как да се разбира това?
Пиперките и доматите са посочени като богати на оксалати.
Магнезият измества калция, цитратите се свързват с калция и намаляват разтворимостта на минералните соли в урината - образуват се камъни.
65% от бъбречните камъни са от калциев оксалат.
За да може да се каже какво трябва да правите, трябва да се проведе един 24 часов уринен тест, в който се измерват калция, натриевите соли, уреята, оксалата, креатина и цитрата в урината. Така се прави етимология на камъните - с други думи защо са се появили и какво ги причинява. Едва тогава може да се говори за диета.
Преборването на камъните започва с медицинската химия, минава през анатомията, биохимията и физиологията и завършва във физиката и не се изчерпва с даден учебник.
Препоръката е средният мъж 75 кг да пие по 3 л вода на ден, от които 1/3 през нощта (да, трябва да се будите да пиете...) и да се избягва шоколад, кафе, кола, ядки, спанак, ягоди, черен и зелен чай, кълнове и ряпови зеленчуци.
Специално за оксалатните камъни трябва да приемате богати на калций храни - 1000 – 1200 mg/ден, които свързват оксалат в червата и така го изхвърляте с изпражненията, преди да е достигнал бъбреците.
Сложното обяснение е, че тези камъни се образуват при надвишаване на продукта на разтворимост на трудно разтворимите соли в уринообразуването. Така тези соли образуват утайка, която се съединява в конгломерати и натрупва камъни в бъбреците.
Колкото по-малко течности пие човек, толкова е по-голям рискът. Другият риск е подаграта.  Бирата и алкохолът обезводняват и затова противно на общественото схващане са противопоказни.
От гледна точка на храненето високото съдържание на калциеви йони и приемането на поне 2.6 литра вода на ден намалява рисковете от образуване на камъни в бъбреците. Говорим за калциева концентрация от 1000–1200 mg/ден чрез храната.
Трябва да се избягват храни, богати на витамин Д и антиоксиданти, като прекалено кисело, или витамин С, например. Кола, кафе, ядки, шоколад и кълнове също са противопоказни. Изключват се храни богати на оксалова киселина/спанак, лапад, патладжан, червено цвекло, зелени салати и др.
Освен това желателно е да спрете приемането на витамин С. При наличието на оксалатни камъни аскорбиновата киселина, която се съдържа в цитрусовите плодове, във френското грозде, в някои сортове ябълки (антоновки например), може сериозно да навреди, вместо да донесе полза. Това трябва да се отчете и болният да премине към приемането на витамин В6. Този витамин може лесно да се справи с оксалатната киселина. Изключително полезно при такива ситуации е консумацията на фасул, тиква, патладжан и цветно зеле.
Помага чай от глухарче (Taraxacum sect. Ruderalia) и от енювче (Galium verum).
Еднократните мерки нямат ефект. Помагат само редовно провежданите с години мероприятия. 
Позволени храни:
- мляко и млечни продукти - прясно и кисело мляко, млечни продукти (извара, сирене, кашкавал) в ограничени количества;
- плодове и зеленчуци - моркови, домати, гъби, краставици, прясно зеле, картофи, дини, праскови, ябълки, грозде, тикви, дюли, дренки;
- месни продукти - ограничено количество варени меса (150-200г.) два пъти в седмицата и нетлъста риба;
- тестени и захарни изделия - хляб, мармалад, локум.
Забранени храни:
- плодове и зеленчуци - спанак, киселец, лапад, грах, сини домати, зелени домати, лозови листа,фасул, соя, сини сливи, къпини, смокини, горски ягоди;
- захарни изделия - сладка, конфитюри, шоколад;
- напитки - кафе, какао, чай;
- подправки - бахар, дафинов лист, чер пипер, карамфил.




Тагове:   полезно,


Гласувай:
29



Следващ постинг
Предишен постинг

1. panazea - Евче , какво ще ми препоръчаш , душо?
01.04.2011 18:03
Тези съвети , написаните де , много са противоречиви!
Да пия ли вода , или да не пия .
Аз си похапвам шоколад , но млякото не ми понася .
Какво да правя ?
Сигурно си изпитала всичко върху себе си и ще ми кажеш правилната рецепта .
Щото се обърках!
цитирай
2. evchet0 - Всичко е строго индивидуално - п...
01.04.2011 18:05
Всичко е строго индивидуално - пиенето на вода е препоръчително, а когато става дума за шоколад никой не може да му устои - но все пак не прекалявай.
цитирай
3. tili - Шоколад мин.70%!!!
02.04.2011 14:21
И много вода. И зелена салата с поморийска ракийка:)))
цитирай
4. dalida - Здравей!
02.04.2011 23:58
Прясното зеле помага при възпаление на кожата,външно.
Не всички зърнени култури са полезни за хората, например:
царевицата е полезна в малки количества, но царевичното брашно се използва за угояване на животните.
Зърнените култури - храхът се препоръчва за отслабване.
Бобът не е полезен за болни от гастрит и язва.
Лещата е диетична храна.
Оризът се препоръчва при диетично хранене, за отслабване.
Витамин С се съдържа в: лимона, горските плодове, портокалите, ябълките, грейпфурт и кивито.
Витамин D и желязо се съдържа в: магданоза, лапад, коприва, спанак, тележко месо, грах, зелен лук.
Шоколадът е полезен в мн.малки количества рано сутрин за стимул на сърцето, същото действие има и 25 милиграма уйски, на гладно - лекарите го препоръчват, за здравите хора. Сърдечно болните да пият чай от бъз, липа, зелен чай, плодов чай, шипки.
Хлябът какъвто и да е е вреден - затлъстява се от него. Консумация от 1 -2 филийки на ден, не е вредно, но в по-голямо количество, вече е вреден.
За болни стомаси и забавено храносмилане се препоръчват супите.
Общо взето обхванах повечето от моя начин за хранене.
Това ми беше препоръчано преди 6 години от моята диетоложка и досега нямам оплаквания никакви.
Пия по 2 литра минерална вода на ден, около 1/2 литра сокове от плодове и консумирам преди всичко сурови зеленчуци. Меките домати ги правя на сок, много е вкусен за следобедна закуска.
Това е!
Поздрави!
цитирай
5. mitkolrus - Полезното е - всичко което му се яде ...
03.04.2011 00:15
Полезното е - всичко което му се яде на човек - да яде. Вредното е - да не се прекалява с яденето.
цитирай
6. tili - Makont,пожелавам ти безпроблемен
03.04.2011 22:57
живот, но не е така! Мъжът ми си отиде от бъбречна недостатъчност. И с подходяща диета му удължих живота с повече от 10 години! Човек не знае какво ще му св стовари на главата внезапно!Казват, че това е тихият убиец. като дойде - вече е късно!
цитирай
7. alexs - Много полезен пост...
15.06.2011 09:37
Благодаря!
цитирай
8. анонимен - Подходящи храни при калциево оксалатни камъни в бъбреците
17.08.2011 17:27
Моля Ви, може ли някой лекар специалист или диетолог да напише какви точно храни могат да се ядат при калциево оксалатни камъни и кои не трябва да се консумират.Но категорично, а не на едно място да пише примерно, че не трябва да се ядат млечни продукти и др., а на друго да пише, че може да се ядат и т.н.Просто съм объркан и се чудя какво да ям и какво да не ям.Пиша си имейла на който може също да ми изпращате на тази тема компетентни мнения, за което предварително благодаря! Имейл: sultanka@abv.bg
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evchet0
Категория: Изкуство
Прочетен: 2284903
Постинги: 506
Коментари: 3931
Гласове: 55526
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930