Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.04.2011 18:40 - ВЕЛИКДЕН - ЕЗИЧЕСКИ ИЛИ БИБЛЕЙСКИ ПРАЗНИК Е?
Автор: estirbg Категория: История   
Прочетен: 18286 Коментари: 28 Гласове:
62

Последна промяна: 02.05.2011 22:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 

image
Въпреки че Великден е един от най-светлите празници в християнския календар, историята разкрива произхода му в езическите ритуали. Още от времето на англо-саксонците – много преди раждането на Спасителя, хората са се събирали в началото на пролетта, за да наблюдават възраждането на земята. С наслагването на традиции през вековете, оригиналните символи на празника са придобили различно значение за различните хора, в зависимост от вярата им. От оцветяването и размяната на яйца, през великденските зайчета и карнавални шествия, всички традиции имат техните корени дълбоко в миналото. Независимо дали сте религиозни или просто харесвате атмосферата на пролетния празник трябва да знаете, че този празник не е Библейски!

Историята на Великден

imageАнглийският средновековен историк Беде (673-735 г.) смята, че англосаксонското название на Великден - Истър (Easter), произлиза от древната предгерманска тевтонска митология. Еостра (Eostre) е англосаксонска богиня на пролетта и на нея е посветен месец април, а тържествата в нейна чест са организирани по време на пролетното равноденствие. В желанието си да направят християнството по-приемливо за езичниците, англосаксонските християни започват да използват за Великден названието Истър, тъй като християнският празник на Възкресение Христово съвпада с древното празнуване на настъпващата пролет. В същото време Великден е  свързан с еврейския празник Пасха, който се празнува по време на първия в еврейската лунна година месец нисан. Пасха бележи Божието избавление на еврейския народ от 300-годишното робство в Египет и неговото извеждане оттам под ръководството на Мойсей.
В Християнската традиция на Великден, Възкресението на Господ Иисус Христос от мъртвите се отбелязва в третия ден след смъртта му. Честването на възкресението датира от началото на християнската история. До втори век Великден е вече добре установен, въпреки че е имало продължителен спор за фактическата дата, на която трябва да се чества. Източните църкви искат Великден да се празнува според лунния календар и в делничен ден, тъй като ранните християни празнували всяка година на 14-то число от еврейския месец нисан, докато западните църкви настояват Великден да се празнува винаги в неделя независимо от датата. Това е и един от основните въпроси на свикания от император Константин Никейски събор в 325 г. Съборът решава Великден да се празнува в първата неделя, следваща пълнолунието след пролетното равноденствие. Според Александрийската богословска школа, известна и със своите познания в астрономическите изчисления, 21 март е приет за дата на пролетното равноденствие. Датата за празнуването на Великден започва да се определя от неделята, която следва пълнолунието или веднага след пролетното равноденствие. Така Великден е определян като празник в периода между 21 март и 25 април. Разликата в съвременното празнуване се дължи на различното фиксиране на датата според григорианския календар на Запад и според юлианския - на Изток.

 Великденските символи са всъщност символи взети от езическите обичаи на езическите народи още от древността

Шарените яйца
imageОт древни времена много култури асоциират яйцето с вселената. Персите например вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. През IV-ти век консумирането на яйца по време на постите е забранено. През пролетта обаче кокошките снасят най-много. Тогава хората започнали да варят яйцата, за да ги запазят по-дълго. Много народи виждали в яйцето символ на възраждането през пролетта. Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. Като християнски религиозен символ яйцето първоначално олицитворява гробницата на Христос и отместения камък. По-късно асоциацията се променя заради наложилия се обичай яйцата да се боядисват в червено (кръвта на Христос) и яйцето вече се възприема като символ на раждането на човека от природата. Заекът imageТрадицията на Великденския заек е също от езически времена. Хората са принасяли зайци в жертва на саксонската богиня на пролетта Еостре. По това време се е правел ритуален лов на зайци. Сега той е все още част от Великденския празник, но никой не го възприема като свещенодействие. Заекът традиционно се свързва с плодородието и изобилието, а в древните ритуали и вярвания - и с луната и нейните цикли.
Традицията с яйцата и зайците всъщност се смесва, когато в Америка отиват германски заселници – те занасят заека, който оставя на децата яйца във Великденската нощ. Момченцата и момиченцата трябвало да приготвят шапките и бонетата си като гнезда, за яйцата, които щели да бъдат оставени. Тази традиция е еволюирала на запад до заек с кошница с яйца в наши дни.
Карнавалът
imageВеликденският карнавал води началото си от средновековна Европа. Ранните християни са носили бели роби в дните, отбелязващи Възкресението, като символ на новия си живот. Новопокръстените пък е трябвало да да обличат нови дрехи след Кръщение, за да покажат, че започват нов живот в Христа. След службата на Великден в много градове хората са тръгвали по улиците с кръст и свещи. Всичко това се е обединило и променило през годините, като в много малки градове се правят карнавални шествия, на които хората се маскират и обличат в старомодни дрехи.
Кръстосаните обредни козунаци
imageВъпреки че християните виждат в кръстосаните козуначни хлябове символ на разпъването на Христос на кръста, те всъщност произхождат от англосаксонците, които приготвяли кръстосани хлябове в чест на Еостре. Тези кръстове представлявали четвъртините на луната и връзката със земята. Козунакът като такъв е приготвен за първи път във Франция през 7 в.

Агнето imageАгнето е друг символ на Великден в Централна и Източна Европа. То представя Иисус и се свързва с неговата смърт, тъй като е принесено в жертва в деня на Възкресението. Християнската традиция представя Спасителя като Божи агнец. В много домове традицията повелява да се яде агнешко на първия ден след 40-дневния пост.



След като ви разказах колко езичество има в този празник, остава въпросът:
Има ли Библейско основание за празнуването му?

 В Библията Великден е денят,  в който Исус възкръсва. Поради това, че пасхата в онази година е съвпадала със съботата, Исус възкръсва в неделя. Нито един стих в Библията не ни показва, че този ден трябва да се празнува като християнски празник. Празнуването на Великден се въвежда както видяхме постепенно от християните в по-късни времена. Сам Исус завещава възпоменанието на последната вечеря, която той взема заедно с дванадесетте си последователи, но нищо не споменава за деня на възкресението. Неговите ученици, най-близките до рамото Му, също не установяват такъв празник.

Особеното на християнския Великден е, че се свързва с неделята. Както вече ви разказах Никейския събор в 325 г. взема решение Великден да се празнува само в неделен ден. Това решение веднага отделя този празник от реалната дата на смъртта и възкресението на Исус, защото Той умира преди пасхата и възкръсва веднага след нея на третия ден.  Тази връзка, която се прави между деня на възкресението и неделния ден е една от основните причини за установяването на неделята като "Господен ден" (разбира се фалшив!) за всички християни, на мястото на Четвъртата Божия заповед, според която съботата е Господния ден, не неделята. Знайте и не го забравяйте!
Повода на християните в миналото, особено в големите градове на римската империя, най-вече Рим,  да се установи Великденския празник, е желанието им да не бъдат бъркани с юдеите, които изпадат в немилост след двата големи бунта през 70 и 135 година сл. Хр. Не само поради факта, че са били обявени за врагове на империята  и гонени след пожара в Рим предизвикан от Нерон. Често римските власти гледали на християните като една еврейска секта. Така те попадали  под две гонения, веднъж като християни и друг път като юдеи. В желанието да се разграничат от юдеите, те започват да свързват възкресението с неделята, а не толкова с пасхата, която е  юдейски празник. Така че Истинския ден на възкресението не е неделният ден непременно, а просто деня след пасхата...

Често използваме факта, че  празнуваме Великден, за да проповядваме библейски истини, но нека никога не забравяме Мотива за появяването на Великденския празник. Понякога добрите намерения за пропагандиране на Божието Слово могат да бъдат повод за грешки, които не подозираме. Такъв  е случая както с Великден, така и с Коледа... От намерение за разграничаване от юдеите и желанието по-голям брой езичници да приемат християнството (те са признавали неделята като ден на бога-слънце), се стига до фаталната грешка на Великден, който води до отхвърляне на Четвъртата Божия заповед (отразяваща Истинския Божий Ден - Съботата) и смесването с езически ритуали, практики и традиции, които са мерзост в очите на Бога.

Истинският велик ден предстои -  завръщане на нашия Господ. Това е, което трябва да очакваме. Това ще бъде истински празник за всеки, който се надява на Господа, празник, за който трябва да очистим душите си според Словото и Повеленията Му, а не според езическите обичаи и традиции.




Гласувай:
63



1. alchemist - Великденският заек
22.04.2011 19:22
не само, че все още е част от западната великденска традиция, ами и се популяризира. :(
цитирай
2. estirbg - Великденският заек ...
22.04.2011 19:26
Той вече е и комерсиален, не само езически! :)
цитирай
3. valben - Чудесен постинг!
22.04.2011 21:53
Благодаря за полезната информация.
цитирай
4. neprosvet - Браво! Интересен постинг!
22.04.2011 22:09
Прочетох и имаше какво да науча. Винаги те чета с удоволствие!
Поздрави, estirbg!:)))
цитирай
5. estirbg - Искрено и чистосърдечно желая всички мои сънародници, всички земни хора,
22.04.2011 22:46
да бъдат достойно приети като небесни жители! Всичко каквото зная и всичко, което науча чрез Божието Слово и Божия дух, ще го споделям, за да бъдем заедно един ден на Небето...:)
neprosvet, удоволствието дължиш изцяло на Божия дух, не на мен - аз съм най-обикновен "проводник"...:)
цитирай
6. tota - ВЕЛИКДЕН - ЕЗИЧЕСКИ ИЛИ БИБЛЕЙСКИ ПРАЗНИК Е?
23.04.2011 07:33
Този въпрос също ме е вълнувал. Благодаря ти, че сподели! Има какво да се научи. Но така е..нещата се наслагват не би било другояче. По важното е да носим доброто в себе си и да бъдем човеци!!
Светли празнични дни!
цитирай
7. kleotemida - Поздрави за изчерпателния постинг!
23.04.2011 14:17
Този въпрос с преместването на точните дати и аз винаги съм си го задавала. Защо, например, честваме (в световен мащаб) точната дата на раждането и смъртта на някого, а Коледа и Великден са дати, които сякаш не бива да ни вълнуват като точна позиция в календара, а като интервал от време, в което трябва да се празнуват. Препратките към езичеството са ясни. Ясни са и една част от мотивите да се работи с някакво максимално човешко подобие на верността за привличане на още вярващи. Има ли извинение за тези действия? Не зная. Аз лично не мога да произнасям присъди в този контекст, защото не ми е дадено това право.
НО... Има един факт, който специално ме вълнува във връзка с Великден-а, празнуван от православните християни. И това е неръкотворният огън, който се появява всяка година в параклиса над Божи гроб на датата на този Великден, на който празнуват православните и който Йерусалимският патриарх изнася навън за хората. Този неръкотворен огън може да бъде само от Бог, за да засвидетелства благоволението Си за отбелязване на празника или от противникът Му за заблуда на вярващите. Друг вариант няма. Вторият вариант, обаче, за мен поне е изключен. Не вярвам и на йота, че онзи лъжец има каквато и да било сила да повлияе върху времето и материята над Божия гроб. И остава първият вариант - т.е. този неръкотворен огън се появява по волята на Бог, което значи, че датата (и местенето й) не е от значение...
Бих се радвала да чуя твоя коментар по този въпрос.
цитирай
8. estirbg - Скъпа ми Клео,
23.04.2011 15:32
хубаво е, че задаваш този въпрос, който вълнува, пленява и буди недоумение в много хора и се радвам, че ме подсети за него.:)
Първо помисли логически - Бог би ли дал Своя благословен огън в ръцете на някой представител, та дори той да е духовна глава от църква, представляваща "дъщеря на майката блудница" - падналия Вавилон? Вече коментирах в предишните си постинги, кои църкви и поради какви свои отклонения се числят към падналия Вавилон - всички църкви, които не спазват Божия Закон в Истинския Му непроменен вид (които не спазват Четвъртата заповед отнасяща се за Истинския Господен ден), църкви омърсени от езически обичаи и традиции и църкви вплетени в нечистоплътен съюз с този свят. Ако си спомняш дори ги цитирах поименно - Римо-католическата, Православната и Петдесесятната протестанска, както и всички други не спазващи Библейските повеления. Как мислиш, Бог би ли дал от огъня Си в ръцете на православен висш сановник? При това на един фалшив човешки измислен празник?...
Не, Бог не би направил това!!!
Тогава чий е този огън??? Кой иска да ни заблуди, за да ходим и бъдем като слепи овце в тези падналите църкви???
Този, който говори и прави чудеса от името на Дева Мария, иконите, духовете на мъртвите и други необясними феномени! Това е Луцифер, мила!
Чуй, дори Библията говори за тази измама на звяра:
"И вършеше големи знамения, до там щото да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците." Откровение 13:13
Това не е Божие дело, скъпа ми, Клео, и хората по-скоро трябва да разберат тази истина и още по-бързо трябва да се дистанцират от тези фалшиви Божии църкви. Третата, последната ангелска вест, която пак напомням е:
"Излезте от нея, люде Мои, за да не участвувате в греховете й и да не споделяте язвите й;
защото греховете й стигнаха дори до небето, и Бог си спомни нейните неправди." Откровение 18 :4-5
Ако не се вслушаме в това, което Бог ни предупреждава, язвите и нас ще ни достигнат...
цитирай
9. estirbg - Еклесиаст 7:12
23.04.2011 15:35

"Защото, не само че мъдростта е защита както и парите са защита, Но предимството на знанието е, че мъдростта запазва живота на ония, които я имат." -
Нека имаме мъдрост да проумеем тази истина, за да запазим живота си както тук на земята, така и да получим виза за Вечния Небесен град!
цитирай
10. kleotemida - :))) Чакай малко!... :)))
23.04.2011 19:18
Ти наистина коментира в предишен постинг църквите, но според теб имената на тези църкви, които тук оповестяваш и включваш във Велики Вавилон, кой ги е написал? Не е ли пак човек? Ако критерий ти е само 4-тата Божия заповед, то, извинявай, но единствените църкви, които тотално за сега я спазват са само Адвентната църква, църквата на Свидетели на Йехова и тези, които изповядват юдеизма. Това значи ли, че всички останали човеци участват в делата на Вавилон? Или, че всички вярващи от Свидетелите на Йехова, от Адвентната църква, както и юдеите са по презумпция праведен и божи народ, само защото я спазват?

Още нещо, смяташ ли, че Бог би допуснал тази измама на звяра дори на гроба на Изкупителят ни? Не ме разбирай погрешно, не заставам зад нито една църква. За себе си съм си изградила някаква представа за съботния ден, за Пасхата и за различните човешки ритуали (твърде близки до езическите, т.е. говоря за синкретизма с обратен знак - подражание на подражанието и лъжата), но и не мога да приема, че Бог би оставил онази старовременна змия да се гаври с вярващите в Него и Сина Му точно на този гроб. Не, че онзи нечестивият не би се посвенил да се изгаври с тази светиня, но дали Бог, Който наистина страда за човечеството до там, че даде Сина Си на мъки и смърт за това човечество, би допуснал подобна гавра? Бог не е само Законодател и Съдник, Естир, Бог е и Любящ Баща, много повече отколкото всички бащи на земята взети заедно. А, както Лука пише (11:11,12), сам Иисус казва:

"И кой е оня баща между вас, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък? или ако му поиска риба, наместо риба, ще му даде змия? или ако поиска яйце, ще му даде скорпия?"

Тези, които са там, пред този гроб са толкова деца на Бог, колкото и всички останали. Не мога да надникна в сърцата им, за да видя каква и колко е вярата им в Сина Му, но не мога и да си помисля, че Бог би допуснал, дори на един измежду присъстващите с вяра многократно по-малка от грахово зрънце, да му бъде дадена "змия или скорпия"... Може и да греша, но отказвам да повярвам, че сълзите на щастие в очите на много хора там от Възкресението и вярата в Любовта на Сина, издържал мъките преди и на Разпятието и дал на човечеството вечната надежда за спасение, не значат нищо за Бог. Мислиш ли, че Бог би допуснал дори едно-едничко човешко същество, от която и църква да е и което е там заради вярата си в Сина Му и обичта си към Него, да бъде погубено по този начин от лукавия? Аз не вярвам!

Бог да ми прости, ако се лъжа или подвеждам някой с мислите си на глас тук, но за мен Той е Безкрайното Състрадание, Безкрайната Милост и Безкрайната Справедливост, с две думи - Безкрайната Любов. И аз не се съмнявам в Нея, за да допусна подобно допущение за заблуда на вярващите точно на този гроб…
цитирай
11. estirbg - Ще ти отговоря по-късно, мила Клео,
23.04.2011 20:40
нали знаеш, че моя работен ден днес започва сега, след залез слънце. Сто неща съм захванала наведнъж и като се поосвободя в среднощните доби, ще ти отговоря...:)))
цитирай
12. estirbg - Част І на отговора ми -
24.04.2011 02:34
Скъпа ми Клео, откъде да започна, може би от поредната измама на Сатана, която трябва да разобличим...Питаш ме:” смяташ ли, че Бог би допуснал тази измама на звяра дори на гроба на Изкупителят ни?” „не мога да приема, че Бог би оставил онази старовременна змия да се гаври с вярващите в Него и Сина Му точно на този гроб.” Тук става въпрос преди всичко за една коварна измама.
Ти как мислиш, къде ще бъде най-незабележим врагът, къде човечеството няма да подозира измамата му – естествено в сянката на кръста, в църквата, над Божия гроб, зад образа на Дева Мария, зад иконите – все зад „светини”...
Нека не забравяме, че живеем в най-последните времена и Сатанинските измами ще бъдат по-фини, атаките му - по-решителни (Луцифер е подъл и същевремено много интелигентен, да не забравяме позицията му на небето преди падението). Така че, ако е възможно, той би отклонил и избраните, предупреждават ни в (Марко 13:22)...
В миналото, след като не успя да унищожи християнството физически, още по времето на Нерон, той състави нови планове. За да воюва по-успешно срещу Божието управление, той реши да забие флага си в християнската църква. Така под покривалото на изповядващ християнството, самият Сатана се вмъкна в църквата, за да поквари вярата и да отклони умовете от Словото на истината. Резултатите са видни и днес – една омърсена християнска религия в почти всички църкви. Можеш ли да ми посочиш коя е най-чистата църква, която изповядва и практикува Божието слово днес без езически обичаи, традиции и която спазва точно Божия закон? Не са Свидетели на Йехова, нито Мормоните - те си пазят неделята - не е католическата, нито православната, нита петдесятната. По правилото на елиминиране можем да стигнем до истината. И колкото да ти се вижда странно, ще бъдат спасени само тези, които пазят Десетте Божии заповеди и вярата в Исуса
Откровение 14:12
"Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят Божиите заповеди и вярата в Исуса." „Блажени, които пазят Божиите заповеди, за да имат право да дойдат при дървото на живота, и да влязат през портите на града.”Откровение 22:14
Така, че евреи, които пазят заповедите, но не вярват в Изкупителя няма да бъдат спасени, както и християни, които вярват в Исус, но не пазят Декалога също ще бъдат подминати. Критериите са точни и категорични...
цитирай
13. estirbg - Част ІІ на отговора ми
24.04.2011 02:40
Разумен въпрос е например дали Бог би допуснал целият Християнски свят да се заблуди при положение, че има доста искренни хора, които изповядват Исус...
Отговорът е "ДА!", цяло средновековие, целият християнски свят беше заблуден и бе в тотален мрак, въпреки че беше пълно с искрени Божии дечица ...
Все пак искрените бяха спасени, въпреки по-малката си светлина, която имаха за Божиите истини. Също и в древен Израил имаше периоди на пълен мрак,(”съдии”,”царе”) и това бе абсолютен немислим мрак, хората не разбираха какво е добро и какво зло, мислеха си, че служат на Бога ... Не уби ли и тълпата Исус, въпреки че бяха Божият народ ... Като правило масите винаги са приемали фалшиви и погрешни доктрини. Истината никога не е била свръхпопулярна, но винаги е имало малка групичка, които са я живяли.
По време на средните векове много от валденсите са пазели събота. Имало е и не малка група богомили, които също са пазели съботата.
Групичката около възкресението на Христос бяха няколко стотин човека.
Вярваш или не, но и днес сред адвентистите много хора просто си почиват и дремят в събота и малко разбират истинския и смисъл, като благословено, осветено и отделено време за почитане на Бога като Творец и Изкупител на света ...
На хората им харесва да си опъват легално краката в още един ден, но когато дойдат гонения и неделният закон, ще превият гръб и ще се преклонят пред силните на деня ...
Ето какво Даниил е пророкувал за последните дни ...
Даниил: 11:33" И разумните между людете ще научат мнозина; при все това, ще падат от меч и от пламък, чрез пленение и чрез разграбване, много дни.
11:35 Дори някои от разумните ще паднат, за да бъдат опитани, та да се очистят и да се избелят, до края на времето; защото и то ще стане в определеното време.
12:3 Разумните ще сияят със светлостта на простора, и ония, които обръщат мнозина в правда като звездите до вечни векове.
12:10 Мнозина ще се чистят и избелят и ще бъдат опитани; а нечестивите ще вършат нечестие, и никой от нечестивите не ще разбере; но разумните ще разберат."
цитирай
14. estirbg - Част ІІІ на отговора ми
24.04.2011 02:50
Бог няма да унищожи никой преди да изяви ясно, чрез своите човешки сътрудници, истината за Своите изисквания относно Четвъртата Си заповед, Той ще овеличи светлината по въпроса и ще даде право на избор на човечеството на базата на ясно изложена светлина за спорната заповед и тогава хората ще могат да вземат индивидуално и реално решение, за което ще бъдат съдени - дали ще се доверят на Бога или на човешки заповеди ...
Нека да припомня, че белегът на звяра е белег на човек, на човешкия авторитет над Божия. Дали ще е техният собствен, дали ще е чужд, на приятели или маси от хора, или на "духовен водач" няма значение ...
Бог е ревнив и не допуска идоли, били те дори и в човешка форма ...
Що се отнася до Съботата, тя е в единствената заповед, която няма светско обяснение, защото е част от моралния закон.
Всички светски хора си знаят, че не трябва да се краде, убива, че трябва да се има респект към святите неща.
Съботата е единствната заповед, която се базира изцяло на Божия заповед и изисква вяра признаване, че Бог е Твореца на ВСИЧКО, и че в шест дни е сътворено всичко от Него. Това нито един светски човек не може да приеме и това е изпит на истинска вяра, защото е заповед, която няма светска логика, но има духовна стойност...
Така е - всички пътища водят до РИМ
но ЕДИН е пътя, който води към Небето ... казва една древната поговорка ...

цитирай
15. estirbg - Що се отнася за Божията любов,
24.04.2011 03:02
нека утре да я коментираме, защото вече осъмнах ...:)
цитирай
16. pevetsa - ДА БЪДЕ ВЕЛИКДЕН ВСЕКИ ДЕН!
24.04.2011 12:10
Христос възкръсна за да имаме вечен живот, нека живее в нас!

Йоан 3:16 Защото Бог толкова възлюби света, че даде Своя Единороден Син, за да не погине ни един, който вярва в Него, но да има вечен живот:
цитирай
17. kleotemida - Само да отбележа, че разговаряме, защото смятам, че този въпрос никак не е маловажен.
24.04.2011 12:10
estirbg написа:
Скъпа ми Клео, откъде да започна, може би от поредната измама на Сатана, която трябва да разобличим...Питаш ме:” смяташ ли, че Бог би допуснал тази измама на звяра дори на гроба на Изкупителят ни?” „не мога да приема, че Бог би оставил онази старовременна змия да се гаври с вярващите в Него и Сина Му точно на този гроб.” Тук става въпрос преди всичко за една коварна измама.
Ти как мислиш, къде ще бъде най-незабележим врагът, къде човечеството няма да подозира измамата му – естествено в сянката на кръста, в църквата, над Божия гроб, зад образа на Дева Мария, зад иконите – все зад „светини”...

Нека все пак да разглеждаме нещата едно по едно и да не слагаме знак за равенство върху светините, само и само за да можем и да експонираме към тях едни и същи деяния на дявола, и едни и същи Божии допущения. Ясно е къде ще бъде най-незабележим врагът. Ясно е и, че там ще действа най-хитро и най-коварно. Въпросът ми, обаче, не е за „качествата” на неговите дела, а за това, че точно тук – на Гроба на Иисус, точно такава измама може да се квалифицира единствено и преди всичко като гавра с Божия гроб и гавра с Възкресението. Всичко, което изреди - кръста, църквата, образа/ите на Дева Мария, иконите – да, все са „светини”... НО от светиня до светиня разликата е огромна, а тези – изредените – са човеко-ръкотворни, независимо от това каква символика имат за християнството. Добре, църквата, която е построена над този гроб, също е построена от човеци, самият гроб – също е издълбан от хора, плочата и тя е издялана от „простосмъртни”, НО като цяло гробът е мястото на Възкресението, а то самото Е Божие дело, т.е. самото място е доста По-Различна Светиня от всички останали. Мисля, че мога да кажа, че е една от Светините на светините, защото всяка частица от него е пропита със силата на Възкресението, че в паметта на цялата материя, от която е изграден този Гроб, се пази отпечатък от това Възкресение на Сина. В твоя ред на мисли, излиза, че Бог допуска такава коварна Сатанинска измама дори тук на това свещено място. Казвам допуска, защото сама знаеш, че всичко на тази земя става или по силата на Божието благоволение, или по силата на Божието допущение (за справка - „Йов”). И в контекста на ето тези думи:

"И кой е оня баща между вас, който, ако му поиска син му хляб, ще му даде камък? или ако му поиска риба, наместо риба, ще му даде змия? или ако поиска яйце, ще му даде скорпия?"

Питам, „Защо?”… Ако все пак твоята теория е вярна.
цитирай
18. estirbg - Мила ми Клео,
24.04.2011 13:01
Нека ти отговоря днес, утре, когато ме освободят гостите....Извини ме! :))
цитирай
19. kleotemida - Добре, мила, здраве и благоденствие на теб и на свидните ти гости!
24.04.2011 16:15
Днес ми е толкова хубаво, че дори позагубих интерес към темата. Утре можем да я продължим :).

Щастлива съм и сърцето, и душата ми ликуват!

Слава на Бог в небесата, мир и любов между човеците!... (поне днес - това при човеците...)
цитирай
20. estirbg - Ето, тук съм отново :)
25.04.2011 19:03
И така, мила Клео, ти ме питаш защо точно тук – на Гроба на Иисус.От нашата позиция, човешката гледна точка,случващото се поредно „чудо” на Сатана е необяснимо и недопустимо на това място. Права си, няма логика на пръв поглед. Но нека се опитаме да погледнем от Божията гледна точка, сверена единствено само с Библията. Дали Бог държи и ревнува за това място, място което човеците превърнаха в поредната туристическа атракция, място омърсено от комерсиални „христови” превъплащения в сувенири, предмети, тайнствено завоалирани пещери, носещи дъха на архаизъм и...добре пресметни печалби. Място, от което всеки си донася камъче, парченце от Святия кръст и благоговее пред това малко идолче, показвайки го на близки и познати. Дали Бог желае такова поклонение – категорично не! Йоан 4:24
”Бог е дух; и ония, които Му се покланят, с дух и истина трябва да се покланят.” Да посочва някъде Бог място на поклонение? Ние, хората сме странни същества. Склонни сме да идолизираме всеки предмет, всяко място, всяко камъче и да му придаваме фалшива духовна стойност. Така попадаме в собствения си капан и под категоричното осъждение на Втората заповед – „Не си правете идоли...” Направихме си нова историческа атракция, която чрез сетивата ни води към едно горчиво самозаблуждение. Ставаме ли по-християни, ако сме били на Божия гроб? Получаваме ли някаква дълбока вътрешна трансформация при това посещение? Аз или ти ще ли станем индуисти, ако посетим индуистки храм. Не! Просто за нас това ще е изумителна екскурзия и...нищо повече. Така е и за повечето „християни” разходили се до Ерусалим.
След като хората превърнаха Ерусалим в поредния дисниленд, защо хитроумният Луцифер да не ги подхлъзне в и да не използва емоциите на поклонниците за своите коварни цели. „Дошли сте за атракции? – Ето ви още – Ето ви огън от небето! Вярвайте в тези, които го получават!(висшите духовници!)” – това е скритото послание на Сатана. И тези емоцонално развълнувани и разплакани люде, мила, не се различават по нищо от емоционално развълнуваните и подсмърчащи зрители на театрално представлени. Повярвай ми, скъпа,сълзи се леят, от радост, благоговение, възхищение и т.н. Екзалтация и сълзи съм виждала и на рок-концерти...И като заговорихме за огъня, мога твърдо да заявя още веднъж, че Бог, когато прави чудеса, Той ги прави целенасочено, за изцеление, за нужда, но в никакъв случай не и като циркаджийска светлинна илюминация. Исус не веднъж е укорявал следващите Го множества, които искаха да видят чудеса от Него Йоан 4:48
”Ако не видите знамения и чудеса никак няма да повярвате.”
А стихът „Лука 11:29
”Това поколение е нечестиво поколение; иска знамение, но друго знамение няма да му се даде, освен знамението на [пророка] Иона.” Не се ли отнася и за нашето поколение също? Човечеството иска чудеса – и ги получава! Но от Луцифер! Както виждаш БОГ НЕ ПРАВИ АТРАКЦИИ. В Библията има всичко необходимо, за да знаем кое е вярно и кое –не.. Ако не разчитаме на Бога, а на чудеса, тогава защо ни е Исус?
Ако човекът няма вяра, каквито и чудеса да му се представят, пак няма да има промяна в сърцето му. Така че не чудесата променят човека, а влиянието на Бога в сърцето му....
Бог оставя сатана да изпита всеки, както беше изпитан Йов.
По същия начин беше изпитан апостол Петър, а също и Йоан Кръстител
Господ каза на Петър: "Ето, сатана ви изиска да ви пресее..." Защо? Защото заявява, че всеки човек е грешник и само на думи държи на Бога. Ако няма доверие в Бога и словото Му, значи не може да бъде наистина верен. Тук, сред Ерусалиските руини е същото. Бог е дал ясно обяснение за чудесата. Щом не вярват на думите му, а чакат да видят чудеса, за да разберат дали това е истинската църква, значи нямат вяра в Бога.
Така че, скъпа ми Клео, превърнатия в идол от човеците Ерусалим е и място за пресяването на истинските християни в очите на Бога. Просто една географска точка, погледната от различен духовен ъгъл. „Защото Моите помисли не са като вашите помисли. Нито вашите пътища като Моите пътища, казва Господ.” „Исая 55:8...

цитирай
21. kleotemida - Ама мен ме няма :). Само надниквам, ...
26.04.2011 18:21
Ама мен ме няма :). Само надниквам, нямам време да чета и да пиша по темата. Като се върна към края на седмицата тогава :)). Поздрави за сега!
И Бог да те пази!
цитирай
22. kleotemida - Прочетох :). С много неща съм съгласна, да не кажа с всичко,... но "днес" в светлината на днешния комерсиален и шутовски "ден"
28.04.2011 17:11
Но, ако се вънем назад - в началото, та до във втори век, когато се появява този огън? И когато християнството е гонената религия? Когато в нея няма и намек за коменрсиализация? Тогава? Как ще интерпретираш появата му на това свещено място във времето, когато привържениците на Христос са били хулени, прогонвани и убивани? Когато няма католици, православни и тем подобни деления?

п.п. И все още поздрави от Родопите! :))
цитирай
23. estirbg - Клео, с оскъдното време, което разполагам, накратко моя отговор
28.04.2011 19:54
1.След думите на Исус, който заявява на вселослушание"Лука 13:35
Ето, оставя се вам дома ви пуст;" мислиш ли че Той ще "показва" някакъв вид присъствие ТОЧНО ТАМ, след отвратителните отстъпления и идолопоклонство на израелския народ?
2.Няма точни данни кога се е появил този огън, но още веднъж ти подчертавам, това не е в Божия стил да прави зрелищни илюминации без целенасоченост - забележи в Библията какви чудеса е правил по време на земното си присъствие и ще се убедиш, че такива евтини циркаджийски номера няма логика Бог да прави. Още повече там, където присъстват икони и други идоли...това е абсурдно, мила ми Клео.
3. В "Откровение"12:9 е казано, че дяволът ще мами цялата вселена. И след като пак САМАТА БИБЛИЯ КАЗВА, ЧЕ ТОЗИ ОГЪН Е ОТ САТАНА, МОГА ЛИ АЗ ДРУГИ ПО-ГОЛЕМИ ДОВОДИ ДА ТИ ДАМ ПО СПОРНАТА ТЕМА?. - "И вършеше големи знамения, до там щото да направи и огън да излиза от небето на земята пред човеците." Откровение 13:13 ЗА МЕН БОЖИЕТО СЛОВО Е ИСТИНА И ЛИЧНО АЗ НЯМАМ НИКАКВИ СЪМНЕНИЯ ПО ВЪПРОСА. ВЯРВАМ БЕЗУСЛОВНО НА ВСЯКА ДУМА И НЕ ОТГЛЕЖДАМ В СЕБЕ СИ ОТРОВНИ СЪМНЕНИЯ :)
Преди малко ми попадна един постинг от тук, от блогбг, във връзка с "благодатния огън", който също разглежда шарлатанщината и псевдо божествения му характер -
http://dbs.blog.bg/politika/2011/04/24/dbs-blagodatniia-ogyn-porednata-hristiianska-lyja.734853
Излизам, защото имам работа...:(
цитирай
24. kleotemida - Не цитирай непроверени блогове и ...
30.04.2011 22:46
Не цитирай непроверени блогове и научната стойност на доказателствата им :)))

С останалото съм съгласна... донякъде :))) Но в момента съм прекалено уморена от пътя и не ми се спори за другата част до донякъде :)))).
цитирай
25. amity - Ако критерий ти е само 4-тата Божия ...
05.05.2011 22:20
kleotemida написа:
Ако критерий ти е само 4-тата Божия заповед, то, извинявай, но единствените църкви, които тотално за сега я спазват са само Адвентната църква, църквата на Свидетели на Йехова и тези, които изповядват юдеизма. Това значи ли, че всички останали човеци участват в делата на Вавилон? Или, че всички вярващи от Свидетелите на Йехова, от Адвентната църква, както и юдеите са по презумпция праведен и божи народ, само защото я спазват?
Свидетелите на Йехова не спазват никакви заповеди или поне твърдят, че те са приковани на кръста и сега заявяват, че всеки ден е свят. Колкото до юдеите, в "Откровение е посочено още едно задължително условие: вярата Исусова. В края мнозина ще приемат истината и ще се включат към Божия народ, но в момента огромното мнозинство не пази не само четвъртата заповед, но и останалите и най-вече втората.

цитирай
26. amity - Не цитирай непроверени блогове и ...
05.05.2011 22:27
kleotemida написа:
Не цитирай непроверени блогове и научната стойност на доказателствата им :)))

С останалото съм съгласна... донякъде :))) Но в момента съм прекалено уморена от пътя и не ми се спори за другата част до донякъде :)))).

Клео, от какъв зор Бог ще сваля огън за да прави представления пред хората? Та нали Библията казва, че ходим с вяра, а не с виждане? Бог не е директор на цирк "Европа", а е Цар на всемира. Той не е палячо, който иска да спечели овации за най-добър номер. Дал е своето слово и ако някой има уши да чуе, ще чуе какво Бог му казва. А който иска да види знамения, ще бъде в ролята на фарисеите. Или, както каза Господ в притчата за Лазар и богаташа: "Ако не слушат Мойсей и пророците , и някои от мъртвите да възкръснат, пак няма да повярват".
цитирай
27. hektor666 - препоръка:
22.02.2012 00:42
в моя блог има един материал озаглавен - Ужасната Религия - 2ра част. Там е описано подробно какво представлява самия Великден; на кого служи и за какво...
цитирай
28. анонимен - Не са впрягайте на евреите.
01.04.2012 21:43
Великден в Български(езически) празник,на който се радваме(благословим)Майката на нашата майка.А тя е слънцето,или както и викаме пресветата майка.Евреите наложиха върху нашия празник техния за да ни грабят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: estirbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1884048
Постинги: 110
Коментари: 2805
Гласове: 5349
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031