Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2014 15:40 - Реквием за траките.
Автор: letopisec Категория: История   
Прочетен: 14326 Коментари: 13 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Очевидно е, че траките са алитературен народ. Дори и да са имали писменост, за тях литературата и изящното слово са имали малко значение.

image

Защо е било така?

image

Откритието на много артефакти от материалната култура на траките по днешните български земи показва, че за траките ювелирното изкуство е играело същата велика роля, каквото словото за древните гърци.

image

Гърците не са откраднали нищо от траките. Просто траки и гърци са два различни типа мироглед.

Неслучайно македонците се присламчват към гръцката култура, а не към тракийската. Александър Македонски се гърчее, учи от Аристотел за географията, която иска да завоюва. Мечтае за единство на света под неговия меч.

Траките са затворени в себе си, те са множество племена, които мразят единството и началството. Всеки дърпа чергата към себе си, а общото между тях е не златото, а красотата, която правят от злато.

image

Причина за този изкривен тракийски мироглед е религията им, че човек трябва да плаче щом се ражда и да се радва, че умира.

image

Траките откриват в ювелирното изкуство необходимото, което трябва да ги съпътства в задгробния свят. Те приличат на фараоните, които цял живот си правят пирамида-гробница.

image

image

Траките се стремят към вещното, не към словесността. Те предпочитат материала пред духа, смъртта пред живота и неслучайно загубват цивилизацията си през ІІ в. от н.е.

image

image




Тагове:   траки,   мироглед,   ювелир,   слово,   гърци,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. letopisec - Дориян Александров Милчев, пълен ...
18.08.2014 16:16
Дориян Александров Милчев, пълен лаик си по древна история и спри да пишеш неверни неща и глупости - в Древна Тракия са съществували поне 4 вида писмености, някои от които са най-древните в света според специалисти мултилингвисти като проф. Харалд Харман и наши учени. Фактите са докладвани още преди 12 години на международни симпозиуми!.....
цитирай
2. letopisec - Писменост - да, но литература - не.
18.08.2014 16:18
letopisec написа:
Дориян Александров Милчев, пълен лаик си по древна история и спри да пишеш неверни неща и глупости - в Древна Тракия са съществували поне 4 вида писмености, някои от които са най-древните в света според специалисти мултилингвисти като проф. Харалд Харман и наши учени. Фактите са докладвани още преди 12 години на международни симпозиуми!.....


Kiril Milchev Разбира се, че е имало тракийска писменост, просто те са алитературни...Нещо признато от всички специалисти.
цитирай
3. rosmistral - Милчев,
19.08.2014 12:20
надмина себе си по невежество и недобронамереност.....дори не мога да коментирам
цитирай
4. letopisec - Истината не бива да Ви плаши. Трябва да можете да се аргументирате.
19.08.2014 13:34
rosmistral написа:
надмина себе си по невежество и недобронамереност.....дори не мога да коментирам

цитирай
5. sandlih - Траки е обидно наименовани, което е присъщо за елинските автори, както са гущерооките, конеядците и много други подобни.
19.08.2014 22:59
От всички показани онагледявания в нито едно няма понятие от рода траки или тракийци, трак или тракиец. Първоначалното, от Омир и Херодот, споменаване на това понятие, като етноним, е имало значението на български език като "див, диви и войствен, войствени", т.е. това е външно наименование на тези племена или народи, които, както е показано на картите са се самонаименовали със съвсем други имена, но това не означава, че са говорели един и съш език или са имали едни и същи обичаи или едни и същи вярвания и богове. Примерът, който давате за вярата е характерен за гетите, но не и за което и да е друго от тези народи. А що се отнася за писмеността им, има няколко известни текстове от тях, които и до сега не са представени неоспоримо на съвременен български език или диалект - плочата от Кьолмен. пръстенът, Градешница, Магурата и на много други места. Но от времената преди Р.Х. са останали имена, които са присвоени на топоними и хидроними, и не са променени и до сега. Що се отнася, до факта, че не са останали някакви значими писмени паметници, факт е, че в гръцките библиотеки и музей няма нито един стар български писмен текст от Първата и Втората български държави, а има много податки, че те са ги унищожавали, а и текстове от онези време, които са признати на някои от тези племена, са открити случайно и под земята, говори достатъчно насочващо, защо няма такива факти. Известно е, от легенди, че братът на Орфей, Кадъм е пренесъл финикийската азбука и я е пригодил за елините. А що се отнася до старите гръцки ръкописи, те стават известни след падането на Балканския полуостров под османско робство и то чрез търговия, та кое е вярното е друг въпрос. Примерът с намереното от писанията на Константин Багренородни е показателен. А това са гръцките етнонимни понятия за имената: траки или тракийци; тракиец – на гръцки език се очертава 15-20 различни имена, за кое от тях е РЕКВИЕМЪТ? Има древни автори, които съобщават, че мизи, хуни и българи било едно и също, за други гети, готи и българи съшо е едно и също, за Апиан Митридат, с когото воюва Рим и чиято главна квартира била в Пантикапей, бил от фризите, които били траки, а от тези места излизат в последствие българите?
цитирай
6. letopisec - 5. sandlih
20.08.2014 10:19
Ариан от ІІ в. дава ясно сведение за някаква нимфа "Траке" в своя труд "Витаника". Траки е общо име, с което са били наричани множество племена, всяко от които си е имало собствено име и тези собствено-племенни имена също са известни на науката. Както Омир, така и Херодот знаят за българите, които наричат "кимерийци". Наистина гръцко-фанариотската политика е унищожавала писмените български паметници от Първото и Второто Българско царство. Траките са били алитературен народ, те не са написали нищо съществено. Ако бяха написали, поети като Овидий и др. щяха да дадат сведения за техни съчинения. Платон пише с уважение за тракийски медици, от които се е учил Сократ, но не споменава те да са създали някаква литература. Няма автор, който да твърди, че древните мизи са едно и също с българите, а наричането на българите след VІІ в. "мизи" и "скити", са общоприети топоси, така както Приск нарича персийския цар Пероз от V в. - "партски цар", а Прокопий нарича персите от VІ в. от н.е."мидийци". Човек трябва да знае, че е грешно топосите да се възприемат наивно.
цитирай
7. letopisec - Манасиевата хроника
20.08.2014 14:46
Сведение от ХІV в. от български историк: „При Константин Брадати стана шестият вселенски събор. При този цар Константин българите преминаха през Дунава и отнеха на гърците тази земя, в която живеят и досега, след като ги разбиха. Тази земя преди това се наричаше Мизия."
цитирай
8. get - - Още със започване на поста си, ИЗРИЧАШ ... НЕИСТИНА ?!
22.08.2014 20:30
letopisec написа:
Очевидно е, че траките са алитературен народ. Дори и да са имали писменост, за тях литературата и изящното слово са имали малко значение.



• - Платон : "У траките се намирали много книги... Купища книги от Орфей и Музей".
• - Ксенофонт също съобщава, че: "У траките се намирали и много книги."
• - Еврипид: "На тракийски таблички е записано Орфеевото слово".
• - За подобни таблички пишат и Платон, и Питагор, и Хераклид.

- Искаш ли поне четири цитата - от произведенията на писмените-елини, където се упоменава - Траките имат книги ... това предполага и писменост предполагам!
- Но траките по отношение на писменото слово ... са "езичници" ?!
- За "езичниците" можеш да прочетеш повече при Дю"Мезил и Елиаде ?
цитирай
9. aristotelis - Tраките не притежавали собствена азбука и писменост. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен.
23.08.2014 11:40
Димитър Ангелов: ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ. Наред с липсата на здрава и трайна държава друго неблагоприятно обстоятелство, което пречело на траките да се обединят в една по-устойчива етническа общност, било и това, че те не притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и език. Не малка роля за разпространението на гръцката азбука изиграла и завоевателната политика на Филип II и Александър Велики, която била свързана изобщо с разширяване на териториалната база на елинската материална и духовна култура. Едновременно с възприемането на гръцката азбука сред тракийските племена започнал да печели почва и гръцкият език, особено в онези райони, където досегът между гърци и траки бил по-непосредствен (по черноморското и беломорското крайбрежие) и в областта южно от Стара планина. След образуването на Одриската държава гръцкият език станал официален и държавен. С него си служели одриските владетели при издаване на закони и договори при поставяне на надписи върху монети и пр. Популярността на гръцкия език като официцален и държавен нараснала още повече през елинистическата епоха (III?I в. пр. н. е.), непосредствено преди завладяването на Балканския полуостров от римляните. Силно разпространение добил гръцкият език и в религиозния култ (надписи върху оброчни плочки, върху надгробни паметници и пр.). Обстоятелството, че през доримския период тракийският език не могъл да се наложи като писмен, а вместо него тази роля изпълнявал гръцкият, се отразило твърде неблагоприятно върху съдбата на тракийския етнос който до много голяма степен се елинизирал. Доколкото съществувала образована прослойка (главно сред богатите и знатни среди в градовете), тя се възпитавала в елински традиции поради силното влияние на гръцката писменост и култура. За проникването на гръцки религиозни култове сред траките през елинистическата епоха свидетелствуват особено ясно надписи, разкрити в тракийския град Севтополис (от IV в. пр. н. е.). Находките в Севтополис говорят при това за елинско влияние не само в областта на религията, но и по отношение на градоустройството, на жилищната архитектура, на украсата на сградите и пр. Силно било елинското влияние и по отношение на живописта. За това свидетелствува най-добре прочутата тракийска гробница, открита през 1944 г. в гр. Казанлък.
цитирай
10. aristotelis - ПСЕВДОМАКАДОНЦИТЕ СА КАРИКАТУРАТА НА ЕВРОПА А БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪТ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В КАРИКАТУРА!
23.08.2014 11:41
Преди няколко месеца посетих Пловдивския Музей и видях че с голям шрифт върху един много голям плакат е написано на английски и на български език че траките са били безписмен народ и за това са използвали гръцката азбука, писменост и език. Народ без азбука и писменост който е използвал гръцката азбука и писменост.........
Тракийската култура и цивилизация“........Понеже от дълбока комлексарщина за малоценост и дълбок неоправдан срам който изпитват българите пред истинската си история , последните 20 години старателно говорят за „тракийската култура и цивилизация“ като умишлено бъркат вратовръзките с гащите, искам да ви кажа като "истински историк-специалист" че един народ за да развие култура и цивилизация трябва да има "собствена азбука и писмен език". А е страшно унижение Европа да започне да се подиграва освен на ДИВИТЕ МАКАЦИ МИКИМАКАДОНЦИ-ФИРОМЦИ и на Българите. Достатъчни унижения понасяме заради измета който изнасяме в изобилие!
Траките не са притежавали собствена азбука и писменост. Впоследствие, както добре е известно, сред тракийските племена се разпространили и се наложили гръцката азбука и писменост, а това се оказало доста неблагопрятно за тракйиския етнос който до много голяма степен се елинизирал а по-късно се романизирал. Така че изразът "тракийската култура и цивилизация" е подвеждаща и фалшива защото ние Българите за съжаление изпитваме дълбоки комплекси за малоценост понеже всичко в действителност води до „гръцката култура”. А този факт става много добре ясен от всичките паметници и монети върху който пише на "гръцки език" дори и на повечето римски поради превъзходството на гръцката култура.
Освен ако си мислите че върху българските монети, банкноти и паметници може да пише на гръцки, англйиски или френски език и обратно или че по-училищата в България децата ще могат да учат на гръцки, англйиски или френски език а не на български!
Мястото на България в историята e определено от самите исторически процеси и всеки опит България да усвои чужда култура е най-малко смехотворно, като се има предвид че от 7-и век след христа, от както са дошли славяните и прабългарските ВАРВАРСКИ племена в балканския полуостров до 9-ти век, са нямали азбука и писменост. И поради тази причина за Българските Възрожденски интелектуалци „гръцкият език” е бил културно есперанто а не някакъв тракийски.
А като говорим днеска за „Българска култура, литература и Българщина”, говорим защото водещата сила на тази култура е "българскaта азбука и писменост"!
Азбуката и писмеността са душата и сърцето на всяка култура и цивилизация, за да съществува такава "култура и цивилизация".
цитирай
11. aristotelis - Тракомания: "оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения"
23.08.2014 11:50
"Ако случайно, подведени от порнографско любопитство, попаднете в някой автохтонистки форум или блог, ще се натъкнете на брутален историко-филологически сленг, който може да съсипе вярата ви в здравия разум. Кратка разходка из такъв виртуален сексшоп с езикови играчки за предизвикване на болка и разнообразни унижения може да даде решителен тласък на вашето историческо депрограмиране, ако по някаква причина сте заседнали в някаква последователна теория. Бедата е, че този инфернален кипеж от „научни” безумия, тази идиотска умствена сяра контролира позициите на дилетантската „съвест”. Авторите пишат и треперят пред страшния съд на електронната Жакерия. Готова е да ги линчува. При слабо отклонение от тракийския умствен канон получават мълниеносно квалификацията „комуноид” или "предател". Подсвирване за сбор на кучетата. Следва дълбинна „аналитична” оргия от орално-канибалски и анално-садистични прозрения, които трябва да ви довършат или да ви доведат до шок и орфическо просветление. Порнографският линч е патриотична инициация. Това, което „родолюбивото” електронно население практикува тук под кодовото име „да си върнем истинската - разбирай величавата - история”, е конспиративистко-уфологична метаморфоза в имбецилен вариант. Антипод на татароман, монголомн, аспарухоман и всякакъви подобни лизачи и аналноподатливи дендрокефали волгари, правещи пагански секс с коне, кучета и змии.Тракоман: ИРОНИЧНО назоваване на БЪЛГАРИТЕ – един от най-древните автохтонни европейски народи, от страна на дегенерати с неясно национално съзнание под влияние на злоупотреба с алкохол, наркотици и юдео-комунистически варваризъм. "Аз майка си ще наеба по-скоро, но тракоман няма да стана!" – изявление на уногондурски аспаруховски дегенерат след дрогиране и алкохолен 48-часов алкохолен запой!
цитирай
12. aristotelis - ..траките не могат да бъдат характеризирани от етническа гледна точка като „народ”.
23.08.2014 11:51
Димитър Ангелов
ТРАКИТЕ ДО ПАДАНЕТО ИМ ПОД РИМСКА ВЛАСТ
Добре известно е от данните на редица древногръцки писатели (като Херодот, Тукидид, Ксенофонт и пр.),че траките се делели на голям брой племена, разположени на юг или на север от Стара планина, всяко от които си имало собствено име. Като по-важни племена, които играли роля в политическия и културния живот на тракийския свят през периода до римското завладяване, заслужават отбелязване следните: трибали (в областта между реките Морава и Искър), крестони (в областта между долното течение на реките Стримон (Струма) и Аксиос (Вардар), бисалти, одоманти и едони (по долното течение на р. Струма и по басейна на р. Места), серди (в днешното Софийско поле), дентелети (по горното течение на р. Струма), меди (по средното течение на Струма), дий, дерсеи и дерони (по река Места), беси (по горното течение на р. Марица и в Родопите); травси (пак в Родопската област, югоизточно от бесите), одриси (по средното и долното течение на р. Марица и по басейна на р. Регина, дн. Еркене), ниспеи, меландити, мелинофаги, тини, асти (по черноморското крайбрежие, южно от Стара планина), мизи (на изток от река Искър в Северна България), кробизи (източни съседи на мизите, също в Северна България), гети (в днешна Добруджа). У Херодот става дума за общо 19 племена, но, както изглежда, броят на племената по негово време е бил по-голям. Затова може да се съди и от данни на по-късни автори (като Страбон и пр.).Наличието на голям брой тракийски племена и липсата на един общ език говори, че през разглеждания период (V—I в. пр. н. е.) траките не могат да бъдат характеризирани от етническа гледна точка като „народ”.
Племенната раздробеност сред тракийския свят се е отразявала и върху облика на тяхната материална и духовна култура.Ако е съди от данни на гръцки, елинистически и римски писатели, може да се заключи, че са съществували редица регионални особености в характера на тази култура съобразно социално-икономическото и етническо състояние на дадено племе. Така напр. узнаваме за регионално местни обичаи на такива тракийски племена като агатирси, травси, гети, мизи, сарапари и др., които се срещали само у тях и не били познати на другите племена.Така напр. агатирсите, които живеели в днешно Седмиградско, имали обичай за общо ползуване на жените, травсите имали обичай да оплакват новородените деца, сарапарите практикували отрязване на главата или одиране на черепа на убития неприятел, някои от мизите (т. нар. капнобати) не употребявали месо, а други (т. нар. ктисти) не се женели.С една дума, налице е било едно разнообразие в различни сфери на материалната и духовната култура, на бита, на общественото устройство, на идеологията, което предава на тракийския свят през доримския период значителна вътрешна колоритност. Това разнообразие е характерно не само за тракийския етнос, но то може да се наблюдава и у други етнически общности, които още не са се споили в една по-устойчива категория (народност) и сред които господствува племенното деление.
цитирай
13. skotadix - Интересно...
23.10.2014 10:56
Аз съм склонен да приема това което казваш, макар в старогръцката митология и фолклор да са оказали влияние, съм се питал защо не стигат до писменост...Може би защото са ползвали достатъчно добре гръцката писменост...Част от траките и даките са се латинизирали, днешните дако-румънски и балкано-румънски общности...
Може би са търсели някакво мистично очистване-нирвана чрез орфизма и това ги е направило апатични към създаване на писменост...
Всеки случай в народопсихологията на днешните тракийски българи е останало нещо от старите траки...Винаги отличавам човек от Пловдивско или Ямболско, а жените имат изключителна, особена красота...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: letopisec
Категория: История
Прочетен: 11484104
Постинги: 701
Коментари: 12663
Гласове: 3319
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. роман за Атила
2. Династията Дуло - изследване
3. Съвременното състояние на кимерийския проблем - статия на А.И.Иванчик
4. Българи и ефталити - проучване
5. Кимерийци и хуни - мит или реалност? - изследване
6. Ранните хуни в Източна Европа - откъс от монографията от 1973 г. на американския професор Otto Maenchen-Helfen
7. Народите в хунската империя, ч.І
8. Как българите останаха без история...
9. статия на Вл. Георгиев, бележит български езиковед
10. статия на Вл. Георгиев за тракийския език
11. Посланието на големият български историк Златарски.
12. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ЕТНОГЕНЕЗА
13. Кои са кутригурите? - нови аргументи
14. Български цар е превзел Персия, според Паисий Хилендарски
15. СЛАВЯНСКИ ЕЗИК ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯ?
16. Кого обслужва идеята, че сме траки?
17. РАЖДАНЕТО НА ЛЕВСКИ
18. Град Несебър и тракийското божество Mezen.
19. Българите не са тюрки...Какво казват източниците?
20. 1-ви ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
21. 2-ри ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
22. 3-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
23. 4-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
24. 5-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
25. 6-ти ВЪПРОС КЪМ КОНГРЕСА ПО ВИЗАНТОЛОГИЯ В СОФИЯ, 22-27.08.2011
26. АВИТОХОЛ И ЕФТАЛИТ