Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
29.04.2016 23:55 - Боядисване на яйца с естествени бои и отвари от билки.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 17015 Коментари: 11 Гласове:
16

Последна промяна: 21.05.2016 00:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В четвъртък, близо цял ден, боядисвах яйца за първи път с естествени бои, получени чрез отвари от билки. Идеята да боядисам  по този начин ми дойде от споделения опит миналата пролет от членове на групата във фейса "Билки-събиране и използване". Затова реших и аз да споделя, та да имате полза от това и Вие.

image

С корените от брош(горе на снимката, която взех от нета) резултатът е повече от добър. Варих на средна степен осем яйца, които бях сложила в малка тенджерка, в която сипах  две супени лъжици корени от брош в литър вода. Сложих сол и оцет по лъжица преди варенето, за да не се чупят яйцата и да хване добре цвета . Станаха тъмно червени яйца, нещо близо до бордо. Долу на снимката се виждат три от тях.

image


С виното от бъзак станаха бежаво-лилави и на петна, но красиви и интересни, все едно съм ги слагала в друга боя с олио в нея. Този ефект се получи от тензуха, който сложих на дъното на тенджерата, преди варенето на яйцата в това вино. Към него прибавих чаша сироп от бъзак, след като приключи варенето, за да подсиля цвета. В резултат се получиха и малко лепкави от захарта, но това ще бъде част от изненадата на този, който ги избере, за да участва в борбата с яйца на Великден. Ето ги отблизо, някои са с лилав отенък, а други останаха бежаво-кафяви.

image

С две лъжици куркумата сварих отделно четири яйца в едно малко канче от времето на баба ми и резултатът е много добър, стана хубаво жълто. Яйцата обаче престояха близо час в топлата отвара с куркума след сваряването, оставих ги на 1 на котлона да подържам отварата топла. Оранжево получих, след като сложих две боядисани от куркумата жълти яйца за малко в отварата от броша. Да поясня само, че корените от брош купих от билкова аптека на Вербена, намираща се на ул. Л.Каравелов в гр.София. Тази билка се използва за вадене на камъни от бъбреците и още доста други неща, но да не се отплесвам. През цялото време ме мъчеше любопитство, как изглежда на вкус тази отвара, но се удържах да не я изпия:))

image

Лилавите яйца, които на снимката изглеждат като сини, се получиха от отварата на императорски ориз, който намерих в Пикадили. В кутията има две пакетчета, ползвах само едното, като го сварих по указанията, написани на кутията, но сложих повече вода, която използвах да натопя вече сварените яйца.

В ранния следобяд сложих четири бели сварени яйца в пюре от листа на: коприва, здравец и ягоди в друго канче и ги оставих на степен 1 на печката, с надеждата да станат зелени. Нарочно подбрах да са от чисто белите яйца, защото прочетох, че зеленият цвят най-трудно се получава по естествен начин. Някъде към 22 ч. забелязах, че изобщо не са променили цвета си и тогава се сетих, че не съм прибавила оцет към предварително приготвеното пюре. Това пюре го направих, като сварих листата и после ги пасирах с миксер. Някак неестествено беше да прибавя оцет към пюре и вероятно затова пропуснах този съвет, който някъде го прочетох, но ми мина през ушите, а както казва народът козата си сака пръч. Сложих на пюрето две лъжици оцет и наказах яйцата да седят цяла нощ на балкона в пюрето на студено.  Така им се пада, като не искат да добият нужният цвят, който други жени твърдят на разни места в нета, че са получили. На другата сутрин ги погледнах и с изненада открих, че имат лек зелен отенък и както казва баба, кандисали са най-после. Ето ги душиците- мъчениците христови.

image

Разбрах, че някои жени от билкарската ни група във фейса добиват зелен цвят със спирулина, но се оказа, че това е доста скъпо решение, защото пакет спирулина в биомагазин струва 24 лв. Сега колекцията ми от яйца изглежда по друг начин с тях:

image



Син цвят може да се получи с Червена зелка, но такава по това време трудно се открива, поне аз не успях, а горкият ми съпруг скъса един чифт обувки да я търси. Приятелки от фейса споделиха, че зелето като се свари пуска червена отвара, но яйцата се оцветявали в синьо. При това не трябва да се забравя да се сложат две лъжици оцет в отцедената отвара от зелката, в която се слагат предварително сварените яйца. Някои от групата се оплакаха, че не им се получавало, други пък твърдят, че доста бързо са боядисали в синьо яйцата си, явно зависи на каква зелка ще попадне човек.

Може да се боядисва и с предварително изготвени, но горещи отвари от броша, куркумата и виното от бъзак, като се топват в тях сварените и горещи яйца. Дадох готовите отвари на приятелка и тя в събота си боядиса така яйцата, след като ги е сварила нормално всичките накуп и веднага след това по няколко от тях е натопила в различни отвари. Така обаче се налага повече време яйцата да престоят в тях.

image

В събота продължих да свещенодействам с отварите, като направих предварително отвара от сушен плод бъзак, който си имах от есента. После я прецедих, изчаках я да изстине и в нея топнах четири яйца и две лъжици оцет. Сварих ги на бавен огън, но три от тях не издържаха на мъчението и се пукнаха. Според указанията на един руски сайт трябваше да станат синьо-лилави, но за съжаление станаха тъмно кафяви-виж горната снимка. Ще отидат за великденска салата пукнатите, а героят на деня ще получи за награда пребиваване в колекцията ми от великденски яйца.

image


image
Намислила съм като намеря тази есен червена зелка да си сложа във фризера един пакет нарязани листа, за да ми е пълна колекцията от цветове догодина, живот и здраве. Някои твърдят, че син цвят става и със сироп или компот от синя боровинка, а като се смеси с отварата от куркума, яйцето добивало зелен цвят. Синьо-лилаво пък друга е получила със силен и топъл чай от хибискус,  ставали за 10мин.

Полето за експерименти е широко, само човек да има повече време, търпение и най-вече желание да твори. Ще се радвам ако съм успяла да помогна на някои от Вас в решението да ползват естествени бои, тъй като тези които се подават навън са доста отровни и често преминават през тънките черупки на яйцата при варенето.


Допълнително добавям снимки на боядисани яйца с отвари от билки и зеленчуци на жени от групата "Билки-събиране и използване", направени за утрешния празник.

image

Спасина Петрова-използвани са корени от брош, обелки от червен лук, куркума и листа от орехи.

image

Снимка на V iva Nova-използвани Червен лук и гранофурин.

Следват четири снимки на Марияна Щерева, тя сподели следното: броша го варя с яйцата, пуска доста, така че няма нужда да се слага много, става си хубаво червено, мога да споделя и друг опит, че най-добре е яйцата да са в чорап или марля, така хем не се чупят, хем може да се слагат листа, теменужки, люспи лук и каквото ви хрумне...аз слагам листа от здравец в чорап и после варя при копривата, ама не ми става хубаво зелено, тази година ще пробвам да топна за синьо и после куркума, та може да стане и зелено.

image

image

image

image

На последната й снимка има опит с червената зелка и после в куркума с лайка, поради което яйцето й  е станало по- тревисто зелено.

image

Снимка на Йорданка Стоянова-Тя сподели следното:Жълтите се получиха с къри и джинджифил, шарените се получиха от червено домашно вино, лъскавите се получиха от смесване на вино с червено цвекло, розовите - счервено цвекло, , кафевите се получиха от люспи на червен лук. Мисля , че най интересни се получиха с вино- все едно съм им слагала кристали. На някои сложих и листенца от здравец.


image

Още една снимка на Йорданка Стоянова

image

Снимка на Lucia Gonsales .
Тъмният цвят е постигнат с люспи от лук: Напълва се тенджерката с люспи от лук, добавя се с.л. морска сол и се оставя яйцата да врят около 40 мин.
Жълтият цвят е постигнат с куркума: 2с.л. куркума, 1 с.л. морска сол и 2 с.л. оцет. Сместа е залята с вряла вода заедно с яйцата и са оставени да врят около мин.
Междинният цвят (оранжевият) се е получил, като са добавени вече използваните люспи от лук в нов разтвор от куркума.  Яйцата  се варят около 30 мин.

image Още една снимка на Lucia Gonsales .

image


Снимка на Илка Давидова-при боядисването е използвала: корени брош, червена зелка, куркума и лучени люспи. После едно яко премятане от една в друга тенджера...

image

Снимка на Радостина Кръстева: цветовете са получени с брош,  куркума и домашно червено вино.

image

Снимка на Марияна Кичукова, което сподели следното: Зелено получих с по-бяло яйце, което топло потопих в топла отвара от куркума и пасиран компот от боровинки. Синьо-лилаво със силен и топъл чай от хибискус. Брош на прах - стана червено.

image

Снимка на Евгения Атанасова- червеното е получила с корени от брош.

image

Снимка на Мария Жекова-тя сподели следното:Яйцата са предварително сварени в сол и вода и после се топват в следните отвари - за жълтото само куркума / оранжево - лук / червено - корен от брош ( от билкова аптека ) / синьо - червено зеле / зелено - първо в куркума и после в зелето / лилавото - сварен черен ориз и във водата от него.

image

Снимка на Ерма Андреева-яйцата са боядисани с люспи от обикновен лук, с които са варени заедно.

image

Снимка на Petya PepiSign
Шарките се получават като се увият яйцата плътно в застъпващи се и прозиволно намачкани или накъсани люспи от лук и след това се пристегнат с алуминиево фолио, бинт, чорапогащник или друго помощно средство. За да се улесни увиването на яйцата, люспите трябва да се намокрят. Така увитите яйца се варят около 20 минути на тих огън.

image

Снимка на Ваня Димова-яйцата са варени заедно с люспи от обикновен лук. В чорапчето са слагани само листенца от цветя.

image

Снимка на Нели Линкова-червените са боядисани с корени от брош, а за останалите сподели следното: "Извода който си направих е че може да си избелваме жълтите домашни яйца и боите хващат по добре. Но понякога се пробиват.
Суровите яйца слагам в 250 мл домашен ябълков оцет и 750 мл вода, варя ги около 7-8 минути. Оставям ги да изстинат и под течаща студена вода започвам да ги трия с с грапавата страна на гъбичката за чинии. Но явно на места изтъняват повече и на тези които боядисах с куркума се появиха дупчици. Но само на тях, а тези които боядисах със зеле червено, станаха разкошни сини. Зеленото е лапад и коприва. По-тъмно зелените са от избелените, а другите два нюанса са от неизбелени жълти яйца, но по светли и по тъмни. Но и трите вида зелено са в една и съща боя."


В страхотна билкарска група съм попаднала, сами виждате, само да кажа А и се изрежда цялата азбука и ме надминават даже по постигнати резултати, коетомного ме радва. Затова се опитвам да се грижа за всеки от тях, който се обърне към мен за съвет, доколкото ми стигат силите.
Много жени от групата са боядисали яйцата си с корени от брош. Същият ефект може да се получи, ако се боядиса и с плодчета от брош. Ето как изглеждат те през есента на снимка от нета:

image
Брош, броч, гаранца, марена, бояджийски брош Rubia tinctorum L.

Химичен състав:

Окси- и оксиметилантрахинони и техните производни, пурпурни (на него се дължи цветът на корените и коренищата), псевдопурпурин, ксантопурпурин, ализарин, рубиадин ди- и триоксиянтарна киселина, гликозиди, лимонена, ябълчена и винена киселина, белтъчини и пектинови вещества и др.

Лечебно действие и приложение:

Притежава пикочогонни и маточно-очистителни свойства. Подпомага лечението на каменната болест на бъбреците и пикочния мехур. Освен това подобрява образуването на костите. Прилага се при камъни в бъбреците, възпаление на бъбречното легенче и пикочния мехур, слаба или липса на менструация, при заболяване на костите (рахит), като помощно средство при някои доброкачествени анемии.

В българската народна медицина се употребява още при шипове, далачни страдания, костна туберкулоза и туберкулозни язви в червата, при абсцеси, скрофули, жълтеница. Коренището и плодовете се използват и в бояджийството.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка ситно нарязани корени се варят 10 мин. в 400 мл вода. Прецедената отвара се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно.Освен за приготвяне на отвара коренищата могат да се използуват и във вид на прах, който се взима колкото царевично зърно с малко вода преди ядене 3 пъти дневно.



Давам и един споделен опит в руски сайт, където са дадени и други предложения за боядисване с натурални бои:
homester.com.ua/decor/holidays/pasha/naturalnye-krasitel/


Желая на всички хубави Великденски празници!!

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624





Гласувай:
16



1. zaw12929 - Браво да се каже е малко! Благо...
30.04.2016 03:40
Браво да се каже е малко!
Благодаря
цитирай
2. katara - поздрави,вени..
30.04.2016 09:07
многоо мъдро, както винаги...
красиви са...
много радости и весели празници!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Браво да се каже е малко! Благо...
30.04.2016 13:48
zaw12929 написа:
Браво да се каже е малко!
Благодаря

Аз продължавам с боядисването. В момента боядисвам с отвара от сух плод бъзак, но станаха кафеви, а в руски сайт вчера прочетох, че стават синьо-лилави, нищо подобно. Не сложих от белите яйца за проба, че са им много крехки черупките. Поздрави!!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - многоо мъдро, както винаги. . . к...
30.04.2016 13:49
katara написа:
многоо мъдро, както винаги...
красиви са...
много радости и весели празници!

Благодаря, светли празници и на теб.
цитирай
5. sanda1 - Разкошни яйца,Късна пролет!
30.04.2016 14:50
Разкошни яйца,Късна пролет!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Разкошни яйца, Късна пролет! ...
30.04.2016 15:50
sanda1 написа:
Разкошни яйца,Късна пролет!


Благодаря, догодина ще опитам и с листенца да ги нашаря. Трябва ми време да добия някакъв опит, за да продължа с експериментите. Светли празници!!
цитирай
7. katan - Резултатът е отличен!
30.04.2016 18:49
Поздрави на тен и групата ти.
Натурално, чисто, екологично - без химикали.
Четейки за червеното зеле ми хрумна една идейка:).
Какво ще стане с червено цвекло?
Може да се получи нещо красиво, а може и да не се получи, но трябва да се опита:).
Светъл и благословен ВЕЛИКДЕН с разкошните яйца!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Поздрави на тен и групата ти. Нат...
30.04.2016 19:07
katan написа:
Поздрави на тен и групата ти.
Натурално, чисто, екологично - без химикали.
Четейки за червеното зеле ми хрумна една идейка:).
Какво ще стане с червено цвекло?
Може да се получи нещо красиво, а може и да не се получи, но трябва да се опита:).
Светъл и благословен ВЕЛИКДЕН с разкошните яйца!


Миналата година беше споделен и такъв опит, но казаха, че по-добре ставало с прясно и настъргано цвекло и яйцата да си престоят в него. Най-бързо се получава с корени от брош, поне с тях няма бавеш и чакане, че иначе цял ден ти минава в очакване на Годо:)))
Светли празници на цялото ти семейство!

цитирай
9. sparotok - :)
30.04.2016 22:35
Весели празници!!! :)
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Весели празници!!! :) Благ...
30.04.2016 23:42
sparotok написа:
Весели празници!!! :)


Благодаря, светли празници и на теб, радвам се , че намина.
цитирай
11. flymore - Удоволствие предизвика в мен!
03.05.2016 21:35
Поздравления за идеята, чистотата на самия ритуал!
:))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15322924
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031