Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2018 20:49 - Форумът на Августа Траяна
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 2680 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 26.03.2018 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Форумът на античния римски град Улпия Августа Траяна (Ulpia Augusta Traiana) е открит в 1968. Намира се в центъра на Стара Загора зад Съдебната палата и Стария театър. Древният град бил основан от траките през ІV век пр. н. е. Според някои учени е основан от Филип ІІ Македонски. През вековете той носи различни имена: Берое, Августа Траяна, Боруй, Иринополис, Верея, Ески Заара, Железник и Стара Загора. Смята се, че римският град е изграден около 106 – 107 от н. е. при Император Марк Улпий Траян и затова носи името му. Съществува предположение, че Император Траян лично е посетил Берое и много харесал града. Тогава пожелал да го именува на себе си, като добавил пред името Августа (великолепна). Същинското изграждане на Августа Траяна обаче е по времето на Император Марк Аврелий (161 – 180). Тогава е изградена улична мрежа с прави улици, водоснабдяване и канализация, обществени и жилищни сгради. Вече във ІІ – ІІІ век Улпия Августа Траяна е един от големите и красиви градове по нашите земи. Градът се превърнал във важен икономически, политически и административен център на римската провинция Тракия. Откритият при археологическите разкопки участък е разположен на площ 7 декара. Досега са разкрити, проучени и реставрирани редица обекти. От форума са запазени площад и театър с 9 реда амфитеатрално подредени каменни седалки, сектор от две крепостни стени, западната порта, сектор от главната улица (decumanus maximus), постамент за статуя, южната фасада на термите. Площадът е застлан с правилно изсечени каменни плочи. В центъра му се намира каменния постамент, за който се предполага, че върху него е била поставена конната статуя на император Траян. Горната част е оформена с арковидна колонада. Театърът побирал към 1300 зрители. Амфитеатралната сграда е разполагала с повече от 10 просторни зали. Главната улица е започвала от западната порта, продължавала е на изток и е широка 6 m. По протежението ѝ са открити основите на редица търговски и стопански сгради. Тук са намерени много находки, които са изложени в Регионалния исторически музей – Стара Загора. Именно тук е открита великолепна мраморна статуя на легендарния тракийски певец, поет, музикант и чудотворец Орфей. В Античния форум са открити още каменни релефи, монети, каменни надписи, останки от монументални сгради като храмове, базилики, терми и театър. Форумът е бил разрушен в средата на V век при опустошителните набези на хуните на Атила.  Днес в Античния форум е изградена трибуна за зрители. Използва се за театрална и фестивална сцена. Класически спектакли на открито поставя и Старозагорската опера.

image

image

image

image



Гласувай:
12


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. avangardi - Благодаря ти, Лазар! Аз съм от тоози древен град!
19.03.2018 08:39
Археологическата забележителност "Античен форум Августа Траяна" е разположен в самия център на град Стара Загора, зад Съдебната палата и Старият театър. Това е едно от най-монументалните съоръжения, изградени в Античния римски град Улпия Аугуста Траяна.

Античния форумен комплекс включва: западната порта на Августа Траяна, части от две стени на античния и средновековен град, площад със съхранен постамент за статуя на царския кон, амфитеатър, част от основна улица на древния град и южната фасада на градските бани.

В наши дни тук е построена платформа и Форумът се използва като сцена за различни събития- опера, театър, балет и др.
цитирай
2. laval - Радвам се
19.03.2018 09:12
Заарата си е хубав и стар град.
цитирай
3. lexparsy - Странна съдба има този град. . . в...
19.03.2018 14:11
Странна съдба има този град... винаги опустошаван и опожаряван и пак възроден като феникс... какво ли крие още под земята и в неизгорени спомени?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4098934
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21960