Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2018 12:48 - Фрапиращи нарушения в "Пирогов" и още 6 болници в страната
Автор: radiovisioner Категория: Новини   
Прочетен: 422 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.03.2018 16:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова разкри, че вече има констатирани много нарушения в общински болници у нас, след започналите проверки по сигнал на министъра на здравепазването. Целта бе да се пресекат порочни практики за източване на здравната ни система.

По думите й обект на проверка са били 329 договора, които са били сключени от 24 болници в цялата страна. Договорите бяха анализирани и се установи, че най-честата схема е една и съща медицинска дейност се е изпълнявала от общинско и частни лечебно заведение, делящи една територия. Финансовите нарушения са извършвани от 2010 година насам. Целта на проверките бе не да се намери източването на пари, а на проверка ще бъдат подложени всички договори на държавните болници с частни болници, както и с представители на извънболничната помощ.
Имаме обвиняеми сред които е и зам.-министър на здравеопазването. Щетите са в огромни размери.
През октомври месец беше образувано досъдебно производство. То е заради действия, довели до фалит на врачанската болница. Водят се три досъдебни производство извън това на софийска градска прокуратура, уточни Арнаудова. Те са срещу двама бивши дректори на болницата за бестопанственост и сключени неизгодни договори.
"Установени са множество нарушения в държавните болници. Имаме два междинни доклада, чийто данни са фрапиращи. Те сочат, че са извършени престъпни деяния на територията на 7 обекта в страната. Започнали са 6 досъдебни производства. Открити са нарушения в МБАЛ Попово, Университетска болница Бургас, УМБАЛ Благоевград, МБАЛ Русе, МБАЛ Д-р Стефан Черкезов във Велико Търново, МБАЛ „Атанас Дафовски” в Кърджали и спешният институт Пирогов. Те са за безстопанственост, а тези лечебни заведения са на ръба на фалита.
Задържан за 24 часа е директорът на РЗОК Ловеч.Той е извършил престъпления по служба. Сключил е незаконосъобразни договори с частна болница, в резултат на което касата е ощетена с 979 000 лева. Щетата за болницата в Ловеч е в размер на 20 млн. лева.
Арнаудова не изключи да последват още арести на шефове на районни здравни каси. 


Няма болница, която да е в състояние на фалит. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по отношение на състоянието на болниците в страната, предаде Агенция „Фокус“. Ананиев припомни, че са направени оздравителни планове на всички болници. „Те се изпълняват и след всеки месец финансовото им положение се подобрява“, заяви министърът. На въпрос дали е заровил томахавката с управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, Кирил Ананиев заяви: „Проф. Плочев го уважавам като един прекрасен специалист и човек. Може би в един момент не прецени добре какви трябва да му бъдат отношенията с мен и сбърка“, допълни Кирил Ананиев.
Не се обмисля смяна на директори в 7-те разследвани от прокуратурата болници, тъй като не се е доказала вина, каза още министър Ананиев.

От "Пирогов" отговориха на обвиненията на прокуратурата за безстопанственост на брифинг.
От името на ръководството на болницата Мария Пойразова заяви, че към момента няма постъпила официална информация за извършване на проверки в „Пирогов“ или каквито и да са други процесуални действия. Ако има такива, тя обяви, че ще бъде оказано пълно съдействие.
Припомняме ви, че днес говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова изнесе данни, с които уличава "Пирогов" и още шест болници в безстопанственост.
Относно състоянието на възрастбният мъж, който днес падна в асансьорна шахта в столичния квартал „Света Троица“ Пойразова заяви, че на този етап той има сериозна фрактура в таза и към момента той е контактен и в съзнание.

Автор: Борислав Пенков
Източници: "Фокус", novini.bg











Гласувай:
0



1. karamelita - Ama kavi sa rezi ugasii v bolnicite ...
16.03.2018 13:19
Ama kavi sa rezi ugasii v bolnicite naposledak,to da go e strah 4ovek da vleze tam...V4era edna priiatelka spodeli kak umorili sestra i na 50 godini,imala sepsis i i kradiali lekarstvata,ne i gi dasvali lekarite.. ia sas zaplahi i grubo otnochenie,ne ia poglegdali,kogato bila zle i po4nala..!Imam 4uvstvoto,4e stava duma za zatvor ili Ad,niakavo zlokobno i opasno za givota miasto,a ne bolnica.. horata tarsiat pomoch,da ne gogvorim,4e plachtat ot vsika zaplata.. v bolniocata vsi4ko si kupuvat,po dva dni stoiat bez hrana,4e i voda.. e tova 4udo,ama to e napravo bezobrazie! Kakvi hora se nazna4avat i zachto takiva!?Kak niama koi da im dargi smetka za takova otnochenie...


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radiovisioner
Категория: Новини
Прочетен: 851330
Постинги: 1688
Коментари: 141
Гласове: 116
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031