Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.11.2015 14:07 - С демокрацията - дотук. Разотивайте се. Полицейско разпореждане
Автор: mglishev Категория: Политика   
Прочетен: 4043 Коментари: 4 Гласове:
13

Последна промяна: 04.11.2015 14:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Полицейски истории. И край на игрите на демокрация

Министър-председателят Борисов и финансовият му министър Горанов всячески се опитват да съберат пари. За съжаление, отново го правят с неподходящи средства. Първо дойде злополучната идея за преместването на пенсионните влогове. После - още по-нелепото хрумване за облагане на малките ниви, градини и дворове. Сетне през министъра на здравеопазването Москов мина изключително неразумната идея за облагане на вредните храни. Че всичко това не е дясна политика, е ясно и не се нуждае от обсъждане. Че на държавата й липсват пари се подразбира. но не се прави така. Вдигането на нови данъци не само не пасва на профила на управляващата коалиция, но и само ще увеличи, от една страна, недоборите, а от друга - непопулярността на кабинета и мнозинството. Явно Борисов и хората му са притеснени. Заемите, взимани от кабинета, също свидетелстват за това.

В България най-привилегированият ресор на управлението от поне седемдесет години насам без прекъсване (че и повече) са вътрешните работи. Правителствата ни са свикнали винаги да ухажват полицията, да я глезят и никога, за нищо на света, да не я дразнят. Това вече значи нещо повече от обикновен полуавторитарен режим или полицейщина: то значи, че самите шефове на кабинета и на парламентарното мнозинство се боят от полицията. А това е тревожно. Много тревожно. Всъщност това е знак, че самата Конституция е зависима от полицията. В историята това се смята за една от най-големите заплахи пред всяко управление. Кой ни пази от пазачите?

При второто си идване на власт Борисов не смени секретаря на МВР Георги Костов (браузърът ми показа "checking your browser before accessing MVR", когато гугълнах името му за справка), но смени министър Вучков с Бъчварова. Повод имаше, но премиерът може би е искал и да наложи контрол над това най-силно от българските министерства.

Сега шефът на кабинета, финансовият министър и министърът на вътрешните работи се опитаха да прокарат през Парламента известно ограничение на гигантските финансови привилегии на полицията. И не можаха. Мярката беше замислена като дясна и би спестила много пари на държавата, но просто не се получи.

Полицията успешно саботира правителството. Протестирайки напълно незаконно - с частично носене на униформа, с лично и служебно оръжие в себе си, със служебни коли, без охрана от напълно униформени свои колеги, с грубости към минувачи и шофьори, хиляди служители отнай-силното държавно ведомство направиха онова, което две години поред пречат да бъде вършено от далеч по-безопасните и кротки редови граждани: започнаха ефективно да блокират пътни артерии - и няма кой да ги премести оттам. Много "спонтанно", тоест с доста добра, практически упражнена организация. Естествено, бившият министър на вътрешните работи и водач на опозиционната БСП Миков е изцяло на тяхна страна.

Повтарям: протестът на полицията е незаконен. не коментирам дали е справедлив или не. Той е незаконен.

Но правителството отстъпи. Може би кабинетът сгреши, като се опита да отнеме финансовите привилегии на всички полицаи наведнъж, а не част по част, но това е вече технически въпрос, чиста тактика, която е по-добре да бъде оставена на хора като Курцио Малапарте или Кимон Георгиев. Остава фактът, че законът не значи нищо. Полицията може безнаказано да постъпва незаконно. Няма кой да пази държавата от собствените й пазители. тези неща не са тайна, защото от десетилетия у нас все по-открито се говори, че всяко полицейско провинение се прикрива от колегите на извършителя във вездесъщото МВР. Сега обаче не става въпрос за един убиец или за изолирана простъпка. Полицията постави правителството на колене.

Разбира се, Борисов много безотговорно и в типично свой стил даде заден ход с остри забележки едновременно към министрите си и към (незаконно) протестиращите полицаи, за да ограничи щетите лично за себе си. И започна да отстъпва по темата с броя заплати, давани при пенсиониране на полицай. Огромните средства, подарявани на полицаите, ще продължат да са на тяхно разположение - досущ като императорските подаръци към капризната преторианска гвардия в древен Рим. това е не само рисковано, но и скъпо, защото при това положение е въпрос на време полицейските шефове да осъзнаят силата си и да се заемат със сериозно изнудване на всяко правителство оттук нататък.

Това става дни след като организиран поток от многобройни заявки временно парализира работата на сайтовете на редица държавни институции, включително на ДАНС. Споменавам го като илюстрация на слабостта на държавата. Армия, разбира се, в България отдавна няма.

Републиката е в плен на полицията си. Тази полиция няма да се заеме с преследване на престъпници, защото основното й занимание не е това. Основното й занимание е да трупа пари и власт. Корупцията е всекидневие. Няма какво да се направи по законен път, защото полицията просто вече доказа, че спокойно може да игнорира закона. Мисля, че е време да се простим с илюзиите. В България няма демокрация. Стига приказки за гражданско общество. Съдебната реформа няма да се състои. Тук дори няма точно истински авторитарен режим. Постигнали сме истинска полицейска държава. Остава само изборът: отчаяно въоръжено въстание, летище "София" или пълно снишаване. Разбира се, че сега е подходящото време за "контрапротест" и блокиране на Народното събрание - или по-скоро на МВР. Но тъй като оръжието е в полицията, а и повечето интелигентни българи са удобно възпитани в парализиращо ги страхопочитание пред "държавата" и са доказано неспособни на единство, солидарност и самоорганизация, изборът всъщност се свежда до: емиграция или безмълвие в полицейския режим.



П. П. Като своего рода поанта на настоящия текст, буквално докато пишех, получих писмо от Софийската районна прокуратура, подписано от прокурор Красимира Нейчева, според което всичките ми възражения, оплаквания и обвинения срещу полицията по повод поведението й при провеждането на доматената ни акция с Николай Колев-Босия, Кирил Чуканов и компания, са оставени без последствия. Полицията тогава извърши престъпление по служба, като не ни позволи да обжалваме заповедите си за задържане пред директора на Първо районно. На това отгоре текстът на прокурора внушава, че вече съм извършил престъпления, защото пише: "обвиняемият да не извърши други престъпления". А поне досега за нищо не съм бивал осъждан, тоест прокурор нейчева на практика ме клевети. Не зная дали нарушавам някакъв закон с това, че публикувам името й. Но при толкова много нарушения от страна на самата полиция, мисля, че въпросът е чисто академичен. Разликата между мен и полицията е само в силата и влиянието. Е, да, моралът е на моя страна, но това не ме топли особено. Но и вече не ми пука. Още през януари 2014 твърдях, че българската държава не съществува. Убийството на афганския мигрант на границата, безчинствата на Сидеров и всекидневните беззакония на полицията и прокуратурата само потвърждават този факт, който илюстрирах с този абзац. У нас съществува само всесилната и изцяло вредна полиция. Честито на всички, които ще продължат да си внушават, че действителността не е чак толкова черна.



Гласувай:
16



1. bratignat - С риск да прозвуча популистки, но ...
04.11.2015 14:46
С риск да прозвуча популистки, но при положение, че Парламента и тази година поднови автопарка си със скъпи лимузини, много трудно могат да открият съпричасност към финансовите затруднения на бюджета. Да бюджета засяга всеки от нас, но всекидневно сме свидетели на примери за прахосничество и кражби/или недобросъвестно/некадърно стопанисване на капитали и ресурси.

Моя проблем (както впрочем на повечето ми сънародници) е, че нямаме алтернатива, партиите се различават по символите си. Всеки ден правя асоциации с васалната зависимост и произлизащите от нея задължения и ограничения. Коментара ми е може би съвсем леко в страни от темата за полицията, но той по-скоро обхваща финансовия произвол. Партиите са удобен инструмент за прилагането на максимата "Разделяй и владей". И така в един момент, нормалните хора, започват да си задават парадоксални въпроси, като - по добре диктатура с дисциплина или псевдо-демокрация с произвол. И двете са плашещи.
цитирай
2. blackpredator - редно е да се закрие БАН
04.11.2015 17:56
парите да отидат за 30-та заплата
и без това не измислиха илач да поникне ум на постолов
затова оди с перука

опсс! да закрият и Рожен.
постол е достатъчен

хунта Глишев се очертава
не е експертиза, а епикриза...
цитирай
3. syrmaepon - Със събиране на пари от тук - от там ...
05.11.2015 10:05
Със събиране на пари оттук - оттам реформа не се прави. Както каза един професор, системата просто трябва да се рестартира. И сякаш естествено парите се търсят винаги от низшите, но оперативни нива, а не от множеството чиновнически апарат,дето седят асъл роднините от редицата "полицай - роднина - полицай". Начинът по който се прокарват тия "реформи" също е знаков - изневиделица и повечето все се оправдават с "нечул- невидял". Ама това е стари навици трудно се забравят. Хвърлят някоя бомба и после се чудят, що пепел се сипе на главите им.
Маймуна ако беше пробвала досега щеше да разбере, че тъй банана не пада и щеше да измисли друго.
цитирай
4. bserafimova - Плоският данък
15.11.2015 12:11
Непрекъснатото теглене на заеми е заради плоския данък, който се събира само от наемните работници, а фирмите могат да се регистрират в офшорки, което е напълно законно и да увеличават до безкрайност разходите си. Да не говорим, че т.н. сива икономика е масова практика. Достатъчно е да се прочетат няколко закона, за да се види, че държавата е в ръцете на лобисти и корпорации.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mglishev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 8625627
Постинги: 1097
Коментари: 8098
Гласове: 5671
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Всичко, което може да се намери на български за Толкин
2. Който не чете на руски, губи много. Недолюбвам Русията, но обичам безплатните им онлайн библиотеки.
3. За англите и саксите. На английски
4. Най-забавният начин да се учи староанглийски
5. Азам Али - любимата ми певица.
6. Тук може да се играе викингски шах онлайн :)
7. Форумът на списание Бг-наука - много весело място, пълно е с непризнати гении :)
8. Блогът на Венцислав Каравълчев - прекрасни текстове по църковна история
9. Блогът на Владислав Иванов - средновековна балканска (и не само) история
10. Venetian Red - блог за изкуство. Най-вече история на изкуството и впечатления от изложби
11. "Виртуални строфи" - стихотворения от блогъри
12. На Понтис/Стефан блогчето. Има приятни неща.
13. Страхотен блог на нормален човек с умерено елитарно мислене.
14. Зло куче: мисли, ръмжи, хапе.
15. Още един блог на нормално мислещ, интелигентен човек.
16. "Ъплоуднати постинги за делитване" - най-добре осмяната булгарелска простотия
17. Милен Русков, единственият жив български писател
18. "Целият изгубен свят": блог на chris. Отлични стихотворения. Ей, не е мъртъв българският език!
19. Трънки и блогинки
20. В крак с времето!
21. Средновековна и ренесансова музика онлайн!
22. Блогът на Димитър Атанасов - текстове без фризура
23. Една чудесна приятелка пише там и ми се ще да ми е в блогрола :)
24. Кака Сийка - умен тип, бяга от клишетата