Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2017 20:34 - Световна сензация в "Петел"! Изследователят Александър Сотировски разчете руните: Българите са дали писменост на гърците, евреите и арабите! Не е обра
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 899 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Световна сензация в "Петел"! Изследователят Александър Сотировски разчете руните: Българите са дали писменост на гърците, евреите и арабите! Не е обратното 22.05.2017 image  

 

Древните българи с техните руни са дали основата най-старата фонетична писменост - финикийската, от която в последствие произлизат и еврейската, и арабската, и гръцката писмености. По тази причина е манипулация да се твърди, че българите са били ограмотени от Св. Св. Кирил и Методий, твърди изследователят Александър Сотировски.

 

 

Той дойде специално в редакцията на „Петел.бг“, за да обясни своята теза. От години роденият в Битоля изследовател изучава руническите знаци, за които е убеден, че произхождат от прародината на българите. Според Сотировски, те са основани на наблюдението на природата и обектите в нея, като особено важни са две от руните – правата черта I, която представлява мъжа, но също така и „аз“, и знака V, показващ жена. Повечето рунически знаци, използвани от древните българи са комбинация от тях.

image

Интересен детайл от изследването на Сотировски е трактовката му на свастиката. За разлика от повече определения на този древен символ като знак за Слънцето, в неговата версия той показва фазите на Луната и месечния цикъл на жената като символ на кръговрата на живота.

Александър Сотировски, чийто интерес към руните започва покрай професионалните му занимания с керамика и изучаването на древните глинени съдове, твърди, че руните за българите са били напълно функционален и усъвършенстван начин за писмена комуникация от най-дълбока древност. Именно нашите предци са ги предали на финикийците. Тъй като става въпрос за различен език обаче, употребата им се е объркала и променила, като в крайна сметка постепенно те са получили характер на фонетични знаци, тоест – превърнали са се не в знак за конкретен предмет или понятие, а за определен звук. Така се появява азбуката на финикийците, която дава основа на алфабета на елините, а също и на еврейската и арабската писмености.

image

„Българите не са имали своя азбука преди Св. Св. Кирил и Методий, защото такава не им е била необходима, те са си служили отлично за комуникация помежду си с руните. Те обаче са заменени от новите букви и престават да се използват. Това се показва и от това, че последният рунически надпис е направен и поставен в Охрид по поръчка на Св. Климент Охридски“, категоричен е Алескандър Сотировски.




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей!
23.05.2017 13:14
Истината е винаги някъде по средата
Азбуки, писменост е имало и преди тях
Но не може да се отрече делото им, че са финализирали нещата
Това е все едно, да се отричат последните модели коли и да се сочи само първият модел?! Други освен него няма!
А това, което са направили е за България и Българите!
Откажем ли се от делото им, други и без това имат претенции, веднага ще ги приватизират!
Та братята, са на заключителния етап на веригата-съставянето на азбуката
Има и други, преди тях!

Хубав ден!
цитирай
2. nikikm - leonleonovpom2 - Здравей!
23.05.2017 16:23
Вярно е това,което казваш.Преди време четох на Боно Шкодров една книга за руните на българите,но не можах да "събера" цялата азбука! За съжаление,защото силно ме интересува. Трябва да се потърси и другаде. Ако знаеш по въпроса нещо,подсказвай! Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19704104
Постинги: 44667
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031